Derin Gündem
HV
19 MART Salı 11:52
Advert

Yasak kaldırıldı, domateste ihracat yolu açıldı!

Taze domates ihracatındaki yasak kaldırıldı, domates ve türev ürünlerde 1 milyar dolarlık ihracatın yolu açıldı.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 08-03-2023 15:10   Güncelleme : 08-03-2023 15:10
Yasak kaldırıldı, domateste ihracat yolu açıldı!

Taze domates ihracatına 3 Mart 2023 tarihinde getirilen ihracat yasağı, sektörden gelen haklı itiraz üzerine 3 gün sonra kaldırıldı.

Taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinin ihracat şampiyonu domates ve domates türevli ürünler sektörü, 1 milyar dolarlak ihracatın yolunu açan kararı memnuniyetle karşıladı.

Domates sektörünün 2022 yılında 377 milyon doları taze domates olmak üzere 980 milyon dolarlık ihracata imza attığının altını çizen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Türkiye’nin 2022 yılında taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinin yaptığı 5,5 milyar dolarlık toplam ihracatın yüzde 18’ini domates ve domates türevi ürünlerden elde edildiği, bu yasak kararının kaldırılmasının hem üreticiyi, hem ihracatçıyı, hem de uzun vadede tüketicileri rahatlattığı ifade edildi.

2023 yılında taze domates, salça, kuru domates, soyulmuş domates, domates salçası, dondurulmuş domates, domates sosları ve ketçap, domates suyundan elde edilecek döviz tutarının 1 milyar doları geçmesinin beklendiğine temas edilen yazılı açıklamada, “Tarım ürünleriyle ilgili politikalar geliştirilirken uzun soluklu düşünülmesi gerekiyor. Türkiye yıllık 13-14 milyon ton domates üretimiyle dünyada önde gelen ülkelerden biri konumunda. Ürettiğimiz domatesin yarısını taze sofralık tüketim için, yarısını da sanayi tipi domates üretiyor. Taze domates ihracatımız 550-600 bin ton seviyesinde. Başka bir ifadeyle toplam üretimin yüzde 3,5’u, sofralık tipi domatesin yüzde 7-8’lik bir dilimi ihraç oluyor. Türkiye’nin ürettiği domates hem iç piyasasına, hem ihracatına, hem de meyve sebze mamulleri sektörüne yetecek düzeyde. Sektör tüm gücüyle üretmeye ve ihraç etmeye devam edecek. İhracat tarım ürünlerinde regülatör görevine sahip. İhracatın regülasyon görevini devre dışı bıraktığınızda zincirdeki tüm halkaları koparacak bir hareketlilik olur” uyarısında bulunuldu.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKANLAR KİRİŞÇİ VE MUŞ’A TEŞEKKÜR

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri; piyasalarda psikolojik bir baskıya yol açacak olan ihracat yasağı kararının kısa sürede kaldırılmasını sağlayan, konuyla bizzat ilgilenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR