Derin Gündem
HV
19 MART Salı 05:40
Advert

Sakarya'da risk tespitleri tamam, rezerv konutlar üretilecek

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 180 bin 84 binanın risk tespit verilerinin tamamlandığını duyurarak, kentsel dönüşüm için onayları aldıkları ve harekete geçtiklerini söyledi. Başkan Yüce, Sakarya'da rezerv konutların üretileceğini kaydetti.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-03-2023 17:10   Güncelleme : 10-03-2023 17:10
Sakarya'da risk tespitleri tamam, rezerv konutlar üretilecek

 Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Sakarya’da devam eden depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKOM’da basın mensupları ile buluşan Başkan Yüce, Sakarya’nın tümünü kapsayan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini hazırladıklarını, 180 bin 84 binanın risk tespit verilerinin tamamlandığını, dönüşüm yapılacak yapılarla ilgili hak sahipleriyle görüşmelerin devam ettiğini ve rezerv alanlarda çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti.

Başkan Ekrem Yüce’nin Sakarya’da devam eden depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin gerçekleştirdiği toplantıda, göreve geldikleri günden bu yana 1999 depreminin Sakarya'da bıraktığı acı tecrübelerden hareketle ve deprem kuşağında bulunmalrının farkındalığıyla ivedi şekilde çalışmalara başladıklarını anımsatarak, ″Önümüzdeki Salı günü tanıtımını gerçekleştireceğimiz “Güneşler Afet Yönetimi ve Eğitim Merkezi’dir. Afet bilincinin üst düzeye çıkarılması konusunda bu eğitim merkezimizin Sakarya’mıza çok faydası olacağına inancımız tamdır″ dedi.

ONAYLAR ALINIYOR, REZERV ALANLARDA PLANLAR YAPILIYOR

“Büyükşehir Belediyesi olarak, 5/12/2013 tarihinde Rezerv Alan ilan edilen Erenler Yeni Mahalle sınırlarında bulunan 13/08/2020 tarih ve 162940 sayılı Bakanlık Olur’u ile yetkisi belediyemize devredilen rezerv alana ilişkin hazırlanan plan tadilat teklifi onaylanmak üzere bakanlığa iletilmiştir″ diyen Başkan Yüce, ″Erenler Evliya Çelebi Caddesinde bulunan mevcut riskli yapıların dönüşümünün gerçekleştirilmesi amacıyla Kentsel Dönüşüm uygulamalarını yürütüyor ve planlama ile proje çalışmalarına devam ediyoruz. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 73.maddesi kapsamında, Kaynarca Arifağa Mahallesi, 500 Ada 1 Parsel sayılı taşınmaza yönelik ve Sakarya Nehri, Mollaköy Projesine yönelik teklif dosyalarını hazırlayarak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı teklif çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kurum görüşleri toplanma aşamasındadır. Pamukova Yenice Mahallesinde bulunan 9.848 metrekare alanın, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesi için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Onay için Bakanlığa gönderilmiş olan projenin fizibilite çalışmaları devam etmektedir″ diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MALİKLERİNE GEÇİCİ REZERV KONUT SAĞLANACAK

“Rezerv konut üreterek, kentsel dönüşüm sürecinin başladığı yapılarda ikamet etmekte olan maliklerin geçici süre ile rezerv konutlara yerleşmesini sağlayacak, kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması amacıyla rezerv alan araştırma çalışmaları gerçekleştireceğiz. 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olduğu düşünülen yapıların bulunduğu ilçe belediyeleri ile koordineli bir şekilde maliklerince riskli yapı tespit işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir. Binasını yenilemek isteyen kat maliklerinden belediyemize başvuruları esnasında tam mutabakatla anlaşmaya varan parsel sahipleriyle iştirak şirketimiz arasında ön protokol imzalanarak kentsel dönüşüm süreçlerinin hızla tamamlanmasını sağlayacağız.

Dönüşüm yapılacak yapılara ilişkin mimari, statik, zemin etüdü gibi proje çalışmaları ve mevzuatsal işlemlerde destek sunacağız. Sakarya Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki bazı park alanlarının deprem parkı olarak projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi sağlanacaktır. Bilinçli vatandaş etkisi açısından eğitim aşamasında en önemli gurubu oluşturan ev hanımları ve öğrencilere yönelik  “Temel Afet Bilinci Eğitimi’’ verilmesi sağlanacak”

Yaptığımız hızlı tarama yöntemine göre değerlendirilmesi yapılan binalarla ilgili maliklerinin belediyemize müracaat ederek, risk analizi yaptırmalarını teşvik edecek, yıkımına karar verilen binaların tahliye ve yıkımla ilgili tüm işlemlerinin hangi belediye başkanlığınca takip edileceğini belirleyeceğiz.Yıkımı yapılacak binalarda ihtiyaca göre talep edilmesi halinde beyaz eşya ve mobilya gibi malzemelerini koyabileceği alanları tespit edecek, hemşehrilerimizin istifadesine sunacağız.”

“Bir kez daha belirtmeliyim ki, Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak, çalışmalarımız çok yönlü olarak devam etmekte ve olası bir depremin meydana gelmesi durumunda şehrimizin depremi en az hasarla atlatması için elimizden gelen tüm gayreti göstermekteyiz. Mevla’mdan bizlere bu acıları, bu kayıpları tekrar yaşatmamasını diliyor, her birinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

 

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR